De schrijver

Dr. Fred van der KraaijDe schrijver van dit blog is de vierde zoon van Philippus van der Kraaij en Maria de Werk. Hij komt uit een familie van ambachtslieden, zijn vader was instrumentmaker, zijn grootvaders waren sigarenmaker en – met een mooi woord – rijwielhersteller. De oorsprong van zijn voorouders in de mannelijke lijn gaat, zover bekend, terug tot de 17e eeuw en ligt in Delfshaven, u weet wel, de stad van Piet Hein. In de vrouwelijke lijn leidt een van zijn voorouders naar de kunstenaar Vincent van Gogh, via zijn overgrootmoeder, een nicht van de schilder.

Hij kwam als Frederikus Philippus Maria van der Kraaij in ‘s –Hertogenbosch ter wereld, op 26 juli 1946, en is dus genoemd naar zijn ouders. Wist u dat ’s-Hertogenbosch en Kampen de oudste bewaard gebleven stadskronieken van Nederland hebben? 26 juli is trouwens om nog andere redenen een historische datum: de oudste schriftelijke vermelding van ‘Kampen’ dateert van 26 juli 1227. En hoewel slechts weinigen dit weten is 26 juli 1581 de feitelijke onafhankelijkheidsdatum van Nederland.

Fred groeide op in een groot gezin, hij was de middelste van zeven kinderen. Hij beleefde zijn vroegste jeugd – ‘een rijke Roomsche jeugd’ volgens hem – in het Brabantse Oss, toen een arm, klein plaatsje met beperkte moderne voorzieningen zoals elektriciteit en telefoon, geplaveide straten en riolering. Oss, de stad van de bende van Oss,  waarover in 2011 een bekende film en een boek zijn verschenen. Hij verhuisde daarna naar Zeeuws-Vlaanderen, Terneuzen. Dit oude vestings- en havenstadje is volgens overlevering de thuishaven van de kapitein van het spookschip de Vliegende Hollander, het schip dat op een noodlottige eerste paasdag uit de haven van Terneuzen vertrok om nooit terug te keren. Vervolgens woonde hij in Dordrecht, de oudste stad van Holland. De stad is vooral bekend om de Synode van Dordrecht, die in 1615-1618 werd gehouden. Het is minder bekend dat in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering van Holland en West-Friesland werd gehouden, in juli 1572, het begin van een proces dat uiteindelijk leidde tot de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588).

Hij behaalde op 16-jarige leeftijd in Dordrecht zijn HBS-diploma en keerde erna terug naar Brabant, waar hij in Tilburg aan de universiteit economie studeerde. Over deze stad is weinig te vertellen, behalve dan dat zijn inwoners bekend zijn als ‘kruikezeikers‘. Na zijn universitaire studie woonde en werkte hij in Den Haag. De stad is bekend omdat de regering en het parlement er zijn gevestigd, maar wist u dat het pas in 1806 stadsrechten kreeg?

De schrijver woonde ook een jaar in Zuid-Amerika, in Bolivia, een adembenemende ervaring, niet alleen vanwege de hoogte van 3.600 meter waarop de hoofdstad La Paz ligt. Met zijn vrouw woonde hij twee jaar in Noord-Amerika, in de Verenigde Staten, in de hoofdstad Washington DC., waar zij ‘9/11’ meemaakten, 11 september, de dag dat moslimextremisten vier vliegtuigen kaapten en het World Trade Center binnenvlogen.

Daartussendoor verbleef hij 16 jaar in West Afrika, met vrouw en drie kinderen. Eerst vier jaar in Liberia, aan de Golf van Guinee. Over Liberia valt zóveel te vertellen – het land werd op 26 juli (!) 1847 onafhankelijk en is daarmee de oudste republiek van Afrika – hij heeft er in 2013 een boek over geschreven (in 2015 vertaald en geactualiseerd), heeft er een website over en houdt er een blog over bij. Vervolgens woonde hij elf jaar in de Sahel, een regio die hij al in 1972 bezocht en waarover hij thans een boek schrijft. Midden in deze zestien jaren in Afrika, 1975 – 1991, promoveerde hij cum laude, aan zijn alma mater, in Tilburg (1983).

Sinds 1991 woont hij in Kampen, de geboortestad van zijn vrouw, Eisjen Schaaf, dochter van Douwe Schaaf, een handelaar uit Franeker, en Alie Aalbers, een boerendochter uit IJsselmuiden. Hij is sinds 2011 met pensioen. Sindsdien wijdt deze voormalige ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich aan zijn hobby’s: Afrika, cartografie, geschiedenis, jazz, Kampen.

In deze fase van zijn leven wil hij graag drie vragen beantwoorden:
1. Wie was de eerste Nederlander in Afrika?
2. Wie was de eerste Afrikaan in Nederland?
3. Waar kwamen de leeuwen vandaan die Kampen in 1477 van Portugal kreeg?

 

Advertenties

Een reactie op De schrijver

 1. Hajo Magre zegt:

  Op deze pagina staat in de kolom Links een link naar http://www.historischeplattegrond.nl. Maar sinds 2 dagen is onze domeinnaam gewijzigd in http://www.historischekaart.nl. Wilt u zo vriendelijk zijn dit aan te passen?

  Alvast hartelijk bedankt,

  Met vriendelijke groet,
  Hajo Magré

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s