Gebouwen verdwijnen, geschiedenis blijft

Beerstraten-2C_700

De tekening toont een stukje Kampen in de 17e eeuw, van links naar rechts: de Vispoort, het oude stadhuis, de Nieuwe Toren en de Leeuwentoren. Links van het stadhuis is de imposante Vispoort te zien, rechts van de Nieuwe Toren staat de Leeuwentoren. Uiterst rechts zien we een kraan op een rondeel en – waarschijnlijk – het huisje van de brugwachter. De tekening van A. Beerstraten toont het stadsaanzicht in noordelijke richting, dus stroomafwaarts. Dank aan het Stadsarchief van Kampen voor de reproductie van deze tekening is hier op zijn plaats.

De Vispoort – oorspronkelijk: Vischpoort – dateert waarschijnlijk van het begin van de 14e eeuw en werd in die tijd ‘de nederste poort’ genoemd, waarschijnlijk omdat het de meest stroomafwaarts gelegen poort van de stad was – aan de rivierzijde. Zoals de Koornmarktspoort verwijst naar het belangrijkste produkt dat er verhandeld werd, graan, geldt dat ook voor de Vispoort. Vele eeuwen lang werd op deze plek vis verhandeld. De Vispoort had in de middeleeuwen de allure van de Koornmarktspoort. In 1837 werd de Vispoort afgebroken. De Leeuwentoren was al anderhalve eeuw eerder verdwenen: in 1673 werd zij vernield door de Fransen.

Thans zijn van deze vier fraaie bouwwerken er nog twee over: het oude stadhuis en de Nieuwe Toren. Zij zijn mét de Koornmarktspoort en de Boven- of St. Nicolaaskerk, stroomopwaarts gelegen, en de Onze Lieve Vrouwe kerk (‘Buitenkerk’), stroomafwaarts gelegen, bepalend voor het zo karakteristieke IJsselfront van Kampen.

Gebouwen verdwijnen, maar de geschiedenis laat zich niet zomaar uitwissen. In het afgelopen half jaar heb ik met de zeer gewaardeerde en deskundige hulp van de geschiedkundige Michiel van Wijngaarden een onderzoek gedaan naar enkele originele, historische documenten die verband houden met ‘de leeuwen die Kampen in 1477 van Portugese kooplui’ kreeg en die in het stadarchief van de gemeente Kampen bewaard zijn gebleven. Michiel van Wijngaarden is historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen en deskundige op het terrein van Hanzestad Kampen en de Hanze in het algemeen. Zonder zijn vaardigheid in het lezen van middeleeuwse handschriften had wat hier volgt niet het daglicht gezien. Het resultaat is bijzonder te noemen en geeft ons meer inzicht in ‘de leeuwen van Kampen’.

Het onderzoek concentreerde zich op drie oude documenten:

1) Een aantekening uit 1477 in het archief van de stad ‘Campen’ waarin staat dat het raadslid Rotger Scheer naar Zeeland afreist om daar twee leeuwen in ontvangst te nemen.
2) Een overeenkomst uit 1483 tussen de stad ‘Campen’ en Jacob Johanszoon, ‘leeuwenbewaarder’.
3) Een dankbrief van de stad Lübeck aan de stad ‘Campen’ voor de ontvangst van ‘twee jonge leeuwen’, eveneens uit 1483.

Leeuw

(Wordt vervolgd)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 1477, 1483, 1673, 1837, A. Beerstraten, Bovenkerk, Buitenkerk, Campen, Hanzestad, IJsselfront, Jacob Johanszoon, Koornmarktspoort, Lübeck, Leeuwen, Leeuwentoren, Michiel van Wijngaarden, Nieuwe Toren, Onze Lieve Vrouwen kerk, Rotger Scheer, St. Nicolaaskerk, Stadsarchief Kampen, Vischpoort, Vispoort, Zeeland, Zeventiende eeuw. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s